Mnozí z vás jste pravděpodobně slyšeli, co říká apoštol Pavel v listě Efezanům: "Ženy (podřiďte se) svým můžum jako Pánu, protože muž je hlavou žen, jako Kristus je hlavou církve, těla, které spasil. Ale jako je církev podřízena Kristu, tak ženy mají být podřízeny svým mužům." (List Efezanům 5:22-24, ČEP) Tam, kde jsem vyrůstal, uprostřed amerického "Bible Belt", jsem neustále slýchával tyto verše, nejčastěji je říkala jedna žena druhé, zatímco si ta druhá stěžovala. Neznal jsem její příběhy. Nebyl jsem si jistý, zda-li její muž byl opravdu špatný nebo ne. To, co vím, je to, že tento verš se používá znovu a znovu k ospravedlnění manžela, který trvá na své pravdě v manželství, a nutí svou ženu dělat věci, které sám chce, protože to je její "povinnost" poslušnosti. Při špatném použití může tento verš být omluvou za narcismus, ubližování a dokonce zneužívání.

Poslyšte, nemyslím si, že problém je v samotném verši. Je to instrukce podána ženě, nikoliv zbraň, kterou by mohl manžel použít k prosazení vlastního zájmu. Co mnoho křesťanských mužů nedokáže udělat je to, aby si přečetli a aplikovali následujících osm veršů. List Efezanům 5:25-26 (ČEP) říká: "Muži, milujte své ženy, jako si Kristus zamiloval církev a sám se za ni obětoval, aby ji posvětil a očistil křtem z vody a slovem."

Když si tohle přečtu, zamrazí mne. Písmo doopravdy srovnává způsob, jakým milujeme manželky, se způsobem, jakým miluje Kristus církev! To znamená, že kvůli našim manželkám máme "položit své životy" stejně jako to udělal Kristus. Máme být ochotni zemřít pro dobro své manželky. Jak odlišně vypadá prosazování našeho vlastního zájmu, nebo vhazování poslušnosti do tváře manželky, když se jí nezamlouvají naše rozhodnutí? Manželství je jedno z nějvětších tajemství v Bibli a pro nás šancí prokázat tu samou lásku, jakou miloval Ježíš, nejenom své manželce, ale jako příklad pro ty, o nichž víme, že neznají Ježíše.

Když vstoupíme do manželství, nevstupuje do něj s očekáváním, že naše manželky se stanou dokonalými ženami - především je to naše práce změnit se. Naším úkolem je ukazovat ženám, co je to láska, každý den. Odložit sebe, naše vlastní potřeby, naše vlastní touhy, dokonce naše vlastní naděje a sny. Ale máme to udělat stejně jako to udělal Kristus, v podřízenosti Bohu, Otci. Dokonce Ježíš řekl: "Amen, amen, pravím vám: Syn nemůže sám od sebe činit nic než to, co vidí činit Otce. Co činí Otec, stejně činí i jeho Syn." (Jan 5:19, ČEP)

Pokud mají naše vztahy s manželkami napodobit vztah Krista s církví, nejprve musíme získat naše pochodové řády od Otce. Jen díky důvěrnému intimnímu vztahu s Ním a Jeho slovu můžeme někdy dosáhnout takové lásky. Jak mnohem jednodušší bude, když žena bude poslouchat Písmo, které říká "podřiďte se svým mužům", pokud dodržujeme vlastní instrukce od Otce, stejně jako Ježíš. Toto samo je akt odevzdanosti. Vyžaduje to, abychom odložili své vlastní představy o tom, co je správné a před tím, než cokoliv jiného uděláme, přistoupíme k Otci a požádáme Ho o Jeho vedení. Pouze Jeho život v nás může být to, co naše manželky potřebují, a milovat je tak, jak je přikázáno. Bůh nám dává sílu - nadosmrti věrný druh.