Shalom,
chtěl bych s vámi sdílet jednu věc, kterou jsem prožil.

Byl jsem na UNITED v modlitebním týmu.
Když jsme měli závěrečnou reflexi, tak tam byla jedna super baba zo Slovenska, velmi prorocky obdarovaná. A velmi se jí dotklo, jak jsme se tam jako chlapy chovali u jídla, že jsme se nepřetvařovali (hlavně já). Ona se nikdy v  životě nesetkala s takovou otevřeností u mužů a byla z toho úplně odvařená. Uvědomila si, jak její postoj k mužům byl pokřivený - i skrze takovou blbost, jako je třeba vylizování talíře v restauraci, Bůh může uzdravovat.

Když to řekla tak jsem si uvědomil, že asi 10let zpátky mě rodičové přesvědčovali, abych se oholil. Já jsem jim říkal spoustu argumentů, ale to rodiče nebrali. Nakonec jsem řekl:

"Já se nechci stydět za to, že jsem muž!"

A když se teď dívám zpátky, tak vidím, že to byla jasná deklarace pro duchovní svět, a že se k tomu Bůh dodnes přiznává.

Ženy se často snaží měnit muže ke svému obrazu (zejména matky) a vlastně je nevyhnutelné aby při tom z mužů mizelo mužství. Ženy touží po tom, aby muži byli krásní; ale chlap se občas potřebuje vyválet v bahně jen proto, že je to super sranda ;-)

Dnes se mluví o krizi mužství a přemýšlí se, co s klukama udělat; ale málo se mluví o tom, že spousta žen si v sobě nese velmi pokřivený obraz mužství. Být mužem je mnohem víc než gentlemanství - jak se mají chovat k ženám.

Takže milé ženy (hlavně maminky), nebojte se a nechte se svými miláčky překvapit;
až ho zas budete chtít pokárat, že o tomhle se u jídla nemluví, zaražte se a zkuste ho nechat doříct myšlenku. (pokárat ho můžete pak, když to k tomu bude)

A vy chlapy - nenechte se odradit, nestyďte se, že jste chlapy; ale dávejte si bacha na buranství, buďte citliví abyste nezranili vaše milované. Můžete se ztrapnit, ale jen sebe!

Štěpa