"Už aby bylo po Vánocích..."

"Já fakt nevím, co koupit. Ještě musím vybrat tři dárky a budu to mít konečně z krku."

I takové věty jsem v poslední době slyšel v MHD. Co jsme to z těch Vánoc udělali?

"Black Friday!", "Masakr cen!", "Slevy až 85 %!" hlásají všudypřítomné reklamy už téměř 2 měsíce před svátkem narození našeho Spasitele.

Svět je převrácený naruby.

Adventní doba není obdobím přípravy na příchod Spasitele, ale nákupním šílenstvím nazývaným "vánoce", do kterého ze všech stran hrají "rolničky, rolničky...".

Ty pravé Vánoce pro nás křesťany začínají v noci z 24. na 25. prosince a končí v neděli po 6. lednu. Pro komerční svět Vánoce 24. prosince končí. Ještě dřív, než se malý Ježíšek stihne narodit, tak je po všem. V supermarketech vymění vánoční hudbu a dekorace v lepším případě za něco neutrálního, v horším případě za velikonoční zajíce a vajíčka. 

Letos jsem nakupování vánočních dárků věnoval asi 30 minut, včetně cesty (nepočítám čas strávený objednáváním přes internet, to bylo o trochu víc).

Domácí úklid proběhl stejně rutinně jako každý jiný týden. Žádný speciální hektický vánoční úklid není třeba. Proč taky? Ale někdo možná uklízí jen na Vánoce, tak to potom chápu.

Jeden druh cukroví ke spokojenosti taky stačí.

Stromeček budeme mít buď malý živý v květináči nebo ho nahradí jen nějaká větvička s jehličím.

Ty opravdové Vánoce jsou totiž úplně, ale úplně o něčem jiném. Mám pocit, že i my křesťané na to taky postupně zapomínáme.

Vánoce jsou o narození Ježíše Krista, Božího syna a našeho vykupitele!

Chápete to? Sám Bůh se stal člověkem, kvůli nám! Stvořitel vesmíru se stal malým dítětem na jakési malinké planetce nazývané Země, kdesi v koutě jedné z mnoha stovek miliard galaxií.

A co my na to? My místo toho řešíme slevovou akci v Albertu nebo to, jestli čtrnáctý druh cukroví bude stačit.

Nezapomínejme na to nejdůležitější prosím. Všechno ostatní, co si lidstvo k tomuto svátku postupem času přibalilo, je naprosto nepodstatné.

A ten největší vánoční dárek je stejně to, že můžeme být jako rodina pohromadě a společně chválit Boha :)